Égő gyufával a dinamit gyárba; korai magömlés

A reptereken mindig megakad a szemem a " no turning back-point " feliraton, ami annyit tesz, innen már nem fordulhat vissza az utazó, megérkezett.

Erről a férfiak egy fontos képessége jut eszembe; megérezni azt az ingert, ahonnan már nincs visszaút, kontrollját elengedi pénisze felett és bekövetkezik a magömlés. Angol szakirodalomban ez az úgynevezett "point of no return".Az a férfi, aki elveszíti ezen inger érzékelésének, kontrollálásának képességét, vagy ki sem tudta alakítani azt, a korai magömlés problémájával kűzd.

Ez a probléma életminőséget, párkapcsolatot, önbizalmat, önértékelést gyengít, betegségtudatot kelt, nem csak a férfiakban, sokszor partnerükben is! Így fordulhat elő az, hogy fiatal, jóképű, megnyerő férfiak túl gyakran váltanak szexuális partnereket- elkerülendő a prléma felszínre kerülését- , vagy kerülni kezdik a nemi életet, vagy ami a legrosszabb, idejekorán fel is hagynak vele.

Felmérések szerint a 20-50 éves magyar férfiak mintegy 35%-a érintett és szenved korai magömlésétől, mégis az említettek fele a hallgatást, halogatást választja. Nem ritka, hogy már a szakítás, válás lehetőségének terhével a vállukon keresnek fel amúgy is elkeseredett pácienseim. Teljesítmény-kényszerről, stresszről, az erekció elvesztésének félelméről számolnak be, miközben fizikálisan képtelenek kimutatni a bennük amúgy igenis tomboló vágyukat szeretett partnerük iránt.

A kiváltó okok közt említhetjük a túlzott nemi izgalmat, ingerlékenységet, tapasztalatlanságot, esetenként méret-komplexust, rosszul rögzült maszturbációs szokást, szigorú neveltetést stb...

Mi lehet a megoldás?

Egyszerűbb esetekben megoldást jelenthet bizonyos változtatásokat végezni a bevett nemi szokásokon: óvszert alkalmazni indokolatlanul is, 24 órával az aktus előtt önkielégítést végezni, második aktusra helyezni az együttlétek hangsúlyát (ekkor már általában a pénisz jobban ingerelhető ), Kegel- gyakorlatok stb...

Ha mindez nem segít, érdemes szakember segítségét kérni és terápiás folyamat keretén belül kontroll kiépítését tanulni az ejakulációs reflex-sémában. Végezetül egy jó tanács: Uraim, soha ne izgalmuk legmagasabb fokán történjék a behatolás... Ahogy a már többször idézett angol barátaink mondják: " never carry a lit match into a dynamite factory", ami annyit tesz; " soha ne vigyél lángoló gyufát dinamit gyárba".

Marosi Szilvia

Előző Következő