Tűnékeny vágy

 

Vajon mi állhat annak a hátterében, mikor “ szűnni nem akaró vágyunk “ egyszercsak mégiscsak alábbhagy?

Ebben az írásban a csökkenő libidó nemcsak leggyakoribb, hanem kevésbé ismert okait is megismerheti az olvasó.

 

 

A kérdés nemek szerinti vizsgálatakor megállapították, hogy a férfiak közel 20%-a , míg a nők több mint 30%-a érintett a vágy csökkenésének problémájában, holott életkora vagy szervi megbetegedés ezt nem indokolja.

Ez az állapot lehet átmeneti- például szülést követően vagy betegségek után- , de lehet tartós is, mikor ténylegesen, hosszú időre leül a vágy.

A partner tekintetében is érdemes feltenni magunknak a kérdést: csak őt nem kívánom, vagy igazából senkit sem?

Abban, hogy mi húzódik meg a libidó csökkenésének illetve elvesztésének hátterében, mint oly sok minden másban, ebben is különbséget kell tennünk nők és férfiak között.

 

 

Mikor a nő vágyja kevésbé a férfit…

 

Szexualitással foglalkozó szakemberként gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy a nőknek  komoly gondot okoz az, hogy gyermekük születését követően kizárólag anyaként tudnak működni. Ezek a nők feloldhatatlan ellentétet éreznek az anyai és női szerepeik között.

Ugyancsak a női szerep, s ezáltal a vágy mértéke sérül, ha az adott hölgy a kelleténél több figyelmet és energiát szentel karrierjére, mint szerelmi életének egyensúlyban tartására.

Egyes kutatások szerint bizonyos fogamzásgátló készítmények is csökkentik a nők libidóját, ám ennél jóval nagyobb hatással bír az esetleges fájdalomtól vagy a nemi betegségektől való félelem. Mégnagyobb jelentősége van a másik iránti vonzalmunk hanyatlásában, ha partnerünk hűtlensége miatt bizalmunkat vesztettük el.

Nők vonatkozásában kiemelt jelentősséggel bír a saját testtel való megelégedettség fontossága. Nemcsak a partner iránti bizalom, hanem az önbizalom is hatalmas szerepet játszik a vágy felkel/t/ésében.

 

 

Amikor a férfi vágyja kevésbé a nőt…

 

Ki ne hallotta volna a legendát, miszerint a férfiak másodpercekben mérhető gyakorisággal gondolnak valami pajzánra. Az amerikai Ohioi Állami Egyetem kimutatta, hogy igazából átlagosan 28 perc ez az adat.

Hogyan lehetséges, hogy ez a - még mindig gyakorinak nevezhető - vágy olykor még a férfiaknál is elakad?

Az uraknál bekövetkező libidó csökkenés legtöbbször valamilyen nagyobb horderejű életkörülmény-változáshoz köthető.

Ilyen például a munkahely elvesztése vagy éppen a munkában bekövetkezett extrém mértékű leterheltség. Akkor is alább hagyhat a vágy, ha a tervezett gyerekvállalás folyamata elhúzódik vagy kudarcokkal terhelt. 

Meg kell itt említeni a pornófüggőség káros hatását is az egészséges vágy fenntartására. A probléma az, hogy a felnőtt filmek túzásba vitele azt kockáztatja, hogy a férfiak számára a hús-vér partnerrel való együttlét már nem lesz elég izgalmas többé.

És bizony néha ott van az okok közt a lustaság is.

Ahogy a viccben van: “ felül szédül, alul légszomja van.”

 

 

Amikor a párkapcsolat a felelős…

 

A párkapcsolatban felmerülő problémák bizony éreztetik hatásukat a hálószobában és fordítva is igaz. Ha férfi és nő között elillanni látszik a vágy, az az egész párkapcsolatot veszélyezteti.

Nem szerencsés, ha a pár például teljesen eltérő vérmérséklettel rendelkezik. Ez egyikőjükben sorozatos visszautasítás-érzést, míg a másikban folyamatos önvádat, aggodolmat kelthet, lsd. megcsalás, elhagyás …

Sokszor lehet azonban teljesen prózai oka annak,ha a pár libidója hanyatlik; ilyen a nem megfelelő lakhatási körülmények vagy akár a szülői ágyba szoktatott gyermek.

 

Összességében megállapíthatjuk, hogy szerelmi életünk mozgatórugója igencsak érzékeny műszer. Érdemes nagy odafigyeléssel, kitartó és kreatív szeretettel óvni, életben tartani. S ha egyszer ez a rugó tényleg meglazul, szakember bevonásával könnyűszerrel javítani lehet annak feszességén.

 

Marosi Szilvia

Előző Következő