Férfias nők és nőies férfiak

Férfias nők

"Az ambíciók, a félelem, a védelem, a céltudatosság, a hamis egyenrangúság iránti vágy, a megmutatom, hogy nekem is megy / nem akarok többé sérülni gondolatok átveszik néha szívünk irányítását, és lassan de biztosan átváltozunk férfias nőkké. Egy válás, egy csalódás vagy az, hogy apám fiút akart teszi a nők egy részét azzá, akinek a férfiak többsége nem feltétlenül örül. Az elférfiasodott nő magányosságában egy csalódás után arra kényszerül, hogy egyedül oldjon meg sok olyan szituációt, ami nem nőies : egy család fenntartása ilyen például."

/S. Tóth Márta/

Tévesen azt hiheti ez dicsőség. De mennyire férfiatlannak érezheti magát egy családfenntartó nő férje alacsonyabb, vagy ha az élet átmenetileg úgy hozza, nem létező keresettel? A nő nemcsak kiöli nőiességének maradék szikráit, elfárad, szomorkodik, elégedetlenkedik, s végül szembe kell néznie férje nem csupán egzisztenciális de VALÓS impotenciájával is.

Ha vállalja saját magát erősségeivel, gyengeségeivel együtt, azt, hogy NŐ, azt, hogy nem tudhat mindent és igenis, vágyik a férfi mellé. Tanulható, hogyan fejezzük ki az érzéseinket, hogyan halljuk meg a másikat, hogyan szeressük anélkül, hogy sok lenne vagy fájna, hogyan legyünk jó partnerei a férfiaknak úgy, hogy közben nőiesek maradjunk!

Nőies férfiak

„Az anyák fiúkat nevelnek, az apák férfit .”

A csak női védő, óvó, gondoskodó, hierarchia mentes viszonyulás nem tudja felkészíteni a fiú gyermeket azokra a feladatokra, amik a férfi társadalomban való érvényesülés feltételei. A gyermekeit apa nélkül nevelő anya kell, hogy biztosítson fiú gyermeke számára jó férfi - kódokat közvetítő személyt!

Ezen modell hiányában jelent meg társadalmi réteg szinten a csaknem nőkkel azonos mennyiségű sminket hordó, kozmetikumok garmadát használó, metroszexuális férfi, mely maga alá gyűrni igyekszik a dominanciát, felelősség vállalást sugározni tudó férfi képét.

Ezt a férfialakot feminin elemek uralják, ugyanakkor ezek a férfiak heteroszexuálisak. A nemek viszonyában úgy gondolkodnak, hogy mindaz, ami eddig női privilégium volt - bőrápolás, divat, bizonyos színek,  szőrtelenítés stb. - mára magukénak tudhatják.

Megnyugtató, hogy létezik egy - két olyan női privilégium, mint például az élet továbbadása, a várandósság mely elidegeníthetetlen női előjog, de már az újszülöttel való otthonmaradás feladatának átvállalását szorgalmazzák a munkahelyükről GYED - re vonuló kispapák.

Válasz volna ez a feminista mozgalomra?

Hogy volna értelmezhető a boldog, nőies nő egy nőies férfi vonatkozásában?!

És meg valami… a túlzottan nőies férfi túlzottan gyengéd közeledése a nőből elnéző szánalmat vált ki, majd gyengédségét gyengeségként érzékeli miközben elhagyja maradék szexuális vágya is.

Előző Következő